Heb je een lettertype gezien dat je mooi vindt op een website, in een tekstdocument of een email? Identificeer dan eenvoudig het lettertype met behulp van gratis online tools.

Niet alleen grafische professionals hebben ze nodig: Ook wie zijn eigen homepage op internet onderhoudt of af en toe aansprekende documenten wil ontwerpen in een tekstverwerker zoals Word, krijgt op een bepaald moment te maken met lettertypes. Als je in teksten bijzonder mooie lettertypes tegenkomt, zijn ze meestal niet gemakkelijk te herkennen. Hoe je een lettertype herkent, lees je hier:

Lettertypen herkennen met tools

Je kunt op internet een aantal gratis tools vinden om je te helpen een lettertype te herkennen. De meeste tools bieden de mogelijkheid om een lettertype te herkennen door een afbeelding te uploaden.

Whatfontis.com

Op Whatfontis.com heb je twee opties om een lettertype te herkennen: Je sleept een afbeelding met het lettertype in JPG- of PNG-formaat naar het gedeelte “Drag & Drop your image here to identify your font!”, of je klikt op specify an Image URL om de directe link naar het bestand in te voegen en selecteert vervolgens Find the Font.

Volg dan de instructies op de website om het lettertype te identificeren. Uiteindelijk verschijnen er geschikte lettertypes inclusief voorbeelden en downloadknoppen. Je kunt het lettertype dan downloaden, installeren en zelf gebruiken.

Matcherator

Je kunt ook de Font Matcherator van Fontspring gebruiken. Ook hier wordt het lettertype geïdentificeerd via een afbeelding die je hebt geüpload of via een directe URL.

Een andere optie is Identifont.com. De website vraagt je ook om kenmerken van het te identificeren lettertype – bijvoorbeeld of het schreefloos is of niet. Deze methode is echter vrij onnauwkeurig.

Lettertype herkennen app

Je kunt lettertypes identificeren op je mobiele telefoon met behulp van een app. Download hiervoor de app “Find my Font” via de betreffende link hieronder. Maak vervolgens een foto van het lettertype in kwestie met de app of laad een afbeelding uit je bibliotheek.

Lettertypes online herkennen

Je kunt lettertypes op het internet rechtstreeks in de browser herkennen. Zonder add-on (zie hieronder) klik je met de rechtermuisknop op het woord. Klik vervolgens op Verkennen en je vindt de naam van het lettertype in de zogenaamde ontwikkelaarsconsole onder Lettertypen of Lettertypefamilie. Dit is echter relatief moeilijk te vinden.

WhatFont browser extensie

Het is veel gemakkelijker met de browserextensie van WhatFont. De add-on is beschikbaar voor Firefox en Chrome – de Chrome-versie kan ook worden gebruikt in Mirosoft Edge. Eenmaal geïnstalleerd verschijnt er een klein “f?” symbool in de werkbalk van de browser. Nadat je erop hebt geklikt, krijgt de muisaanwijzer een label dat het onderliggende lettertype weergeeft.

Je hoeft de muis dus alleen maar op de tekst in kwestie te richten. Klik op Exit WhatFont om de extensie te sluiten.

Lees meer interessante artikelen: