We hebben dit allemaal wel eens gedaan: we zijn uit eten en checken voortdurend onze telefoons. Of we stalken de foto’s en berichten van anderen op sociale media. Dit is de voorwaarde van FOMO, oftewel ‘Fear Of Missing Out’. Er is ook een andere benadering mogelijk, namelijk JOMO. De ‘Joy Of Missing Out’. We onderzoeken wat jomo betekenis kan geven aan jouw leven en hoe je het toepast.

Hoe ziet FOMO eruit?

FOMO is een epidemie geworden. Misschien is dat de reden waarom we ons leven zo hebben ingericht dat we het voortdurend druk hebben. Als we bezig blijven, voelen we ons gerechtvaardigd. We zijn iets aan het doen en daarom wordt het gevoel iets te missen verminderd. Maar druk bezig zijn is geen ereteken. Het is ook niet de oplossing om ons meer opgenomen, welkom of geliefd te laten voelen.

Is FOMO schadelijk zijn voor jouw gezondheid?

Uit onderzoek blijkt dat dit fenomeen kan leiden tot:

 • Problematisch gebruik van smartphones
 • Er wordt te veel tijd besteed aan sociale media
 • Slaap missen
 • Afgeleid rijden
 • Lagere levenstevredenheid
 • Vermoeidheid en stress
 • ‘Phubbing’ – mensen afwijzen ten gunste van je telefoon

Veel van dit onderzoek wordt uitgevoerd onder tieners en jongvolwassenen. Maar het geldt eigenlijk voor iedereen.

Jomo betekenis: vieren van het leven 5 tips

Gelukkig heeft de opkomst van FOMO geleid tot een ander fenomeen: de vreugde van het missen, oftewel JOMO. Dit concept nodigt ons uit om te genieten en onze vervreemding van technologie en sociale media te vieren. Om zo een gezonder en gelukkiger leven te ervaren.

1. Focus op de uitademing

Het is in jouw adem, in de uitademing, dat je kunt loslaten in het heden. Te vaak raak je verstrikt in de stress van ‘druk’. Je ademt oppervlakkig en merkt dat je jouw adem “inhoudt” met afhangende schouders en samengetrokken longen. Dit zorgt voor een stressreactie van jouw lichaam.

 • Hoe je dat doet

Haal zo diep mogelijk adem, tel tot vijf, en adem dan uit, tel tot tien. Verleng de uitademing langer dan de inademing en ga dan door. Je zult je anders voelen, en als je dat nog niet doet, doe het dan opnieuw. En opnieuw.

2. Verander jouw relatie met technologie

Technologie, en met name sociale media, zijn de sterkste invloeden die tot FOMO leiden. Het is echt een uitdaging voor ons allemaal. Omdat we voor veel banen apparaten moeten gebruiken en met één druk op de knop beschikbaar moeten zijn. Je hoeft technologie of sociale media niet helemaal achterwege te laten. Maar het is wel belangrijk om je consumptie te beheren.

 • Hoe je dat doet

Oefen met gezonder gebruik van mobiele telefoons. Schakel alle apparaten een uur voor het slapengaan uit.

3. Oefen dankbaarheid

Je zullen altijd het gevoel hebben dat je iets mist als je niet kunt waarderen wat je hebt. Je kunt in vrijwel alles vreugde, plezier, gelach en schoonheid vinden.

 • Hoe je dat doet

Het hoeft niet zo formeel te zijn als het bijhouden van een dagboek, maar ga ervoor als je wilt. Probeer voordat je naar bed gaat vijf verbazingwekkende dingen te vertellen die je die dag zijn overkomen. En laat het dan de hele nacht in die goedheid marineren. Probeer het een week en je zult versteld staan.

4. Breng tijd door in de natuur

Buiten zijn heeft een ongelooflijk vermogen om je te aarden en jouw gezondheid te verbeteren. Waaronder een boost aan het immuunsysteem, een vermindering van stress en pijn en een betere ademhalings- en cardiovasculaire gezondheid.

 • Hoe je dat doet

Ga wandelen in een bos. Het is echt zo simpel. Zelfs als je in een stad woont, kun je profiteren van een bezoek aan een stadspark of stadstuin.

5. Kies zoveel mogelijk voor geluk

Elke keuze telt. Een deel van het lijden dat je dagelijks ervaart, is het resultaat van het in twijfel trekken van de keuzes die je maakt.

Welke verplichtingen of twijfels kun je loslaten? Als je weet dat elke keuze telt, kun je dan je eigen recept voor gezondheid en geluk kiezen? Welke keuzes zou jij maken?

 • Hoe je dat doet

Kies jouw recept om je goed te voelen. Wat moet je doen, wie wil je zien, waar wil of moet je zijn om je absoluut stralend te voelen? Hoewel je niet altijd alles kunt kiezen wat je zou willen. Toch heb je de mogelijkheid om te kiezen hoe je in een bepaalde situatie wilt reageren. Dat is waar uitademen en dankbaarheid ook kunnen helpen.

Lees verder: