Je wilt op je e-bike stappen, maar je display van de elektrische fiets doet het niet. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een lege accu, losse verbindingen, defecte contacten, gebroken schakels, storing in de controller, defecte schakelaars, een doorgebrande zekering of een defect IC/scherm. In dit artikel zetten we 8 veelvoorkomende redenen op een rij en bieden we oplossingen om je display weer werkend te krijgen.

Reden 1: Lege accu

Als de batterij van je elektrische fiets bijna of helemaal leeg is, zal het display niet oplichten wanneer je de fiets inschakelt. Controleer de accu en laad deze indien nodig op. Als de oplader niet meer goed werkt of kapot is, kun je een nieuwe bestellen die compatibel is met het merk van je fiets.

Reden 2: Losse verbindingen

Vaak ontstaan problemen met het display door losse verbindingen in de bedrading. Controleer de bedrading en zorg ervoor dat alle draden goed zijn aangesloten. Als er losse of loszittende draden zijn, kan het display stoppen met functioneren. Zorg voor een goede verbinding om dit probleem te verhelpen.

Reden 3: Slecht geleidende contacten

Als het display van je e-bike storingen vertoont en niet normaal werkt, kan dit te wijten zijn aan slecht geleidende contacten. Verwijder het display uit de houder en controleer de contacten. Gebruik contactspray of speciale WD 40 contact spray om de contacten schoon te maken. Plaats het display vervolgens terug in de e-bike en het zou zonder problemen moeten werken.

Reden 4: Gebroken contacten/schakels

De connectoren die de fietscomputer met de accu en de controller verbinden, zijn essentieel voor het functioneren van het display. Als een van deze connectoren breekt, werkt het display niet meer. Controleer de connectoren en vervang ze indien nodig. Zorg er ook voor dat er geen kapotte pinnen in het accusysteem zijn die de stroom naar de computer blokkeren.

Reden 5: Storing in de controller

De controller is een belangrijk onderdeel van de elektrische fiets en stuurt verschillende functies aan, zoals aan/uit zetten, gas geven en remmen. Als de controller niet goed werkt, kan dit invloed hebben op het functioneren van het display. Controleer de controller en laat deze indien nodig repareren of vervangen.

Reden 6: Defecte schakelaars

Zowel de aan/uit-knop op de gashendel als de functionele toetsen op het display kunnen beschadigd raken. Als een van deze schakelaars niet meer werkt, zal het display niet kunnen worden ingeschakeld. Controleer de schakelaars en vervang ze indien nodig.

Reden 7: Doorgebrande zekering

Overbelasting van elektrische onderdelen kan ervoor zorgen dat de zekering doorbrandt. Dit kan ook gebeuren met de draden als gevolg van oververhitting. Als de zekering is doorgebrand, zal het display niet meer werken. Controleer en vervang indien nodig de zekering en controleer de draden op eventuele schade.

Reden 8: Defect IC/scherm

In zeldzame gevallen kan het probleem daadwerkelijk liggen bij een defecte IC (Integrated Circuit) of een defect scherm. Als alle andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten en het display nog steeds niet werkt, kan het nodig zijn om het IC of het scherm te laten repareren of vervangen.

Dus als je na het tv kijken of op je smartphone zitten op de fiets wil stappen en je display werkt niet naar behoren. Dan weet je nu wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. Lees meer over het oplossen van problemen met je elektrische fietsdisplay op deze website.